onsdag 10 juli 2013

hälsa • ALLT FUNKAR INTE FÖR ALLA, ETT SÄTT FUNKAR INTE FÖR HELA MÄNSKLIGHETEN •

Träning, kost och hur man ska leva går i vågor. Och mitt ute i en djungel av olika fakta står vi, ovetande människor som bara vill göra rätt och leva hälsosamt. Men vad är då rätt? Vad stämmer och vad kan man lita på? Den frågan är omöjlig att svara på. Det skiljer sig enormt från person till person. Hur kan det vara lika för alla?

Föreställ dig en 20 årig tjej som är vältränad och en 40 årig man som är något överviktig och har blivit sämre på att röra på sig under åren. Hur i hela världen skulle dessa två människor kunna följa samma diet, eller hur skulle olika kostråd och dieter kunna påverka 20 - och 40 åringen på samma sätt. Det är ju omöjligt.

En del fakta är dock samma på alla. Det är bra att undervika socker och alla borde få i sig grönsaker. Men i vilka mängder är omöjligt att säga utan att i verklighetem träffa personen. Bästa tips är att träffa en kostrådgivare, eller alternativt att ta reda på fakta om olika dieter och lovsstiler och sedan själv bestämma om det funkade bra eller inte.

Väljer du andra alternativet, att inte gå till kostrådgivare gäller det att faktiskt bestämma sig för att man vill leva hälsosammare. Ta tag i det, ta reda på olika fakta och fundera framför allt över vad der är du vill uppnå. Testa sedan dieter och olika sätt att träna. Vilket känns bra för dig? Bara för att en vetenskapsman någonstans i världen har sagt att (tex) LCHF ska få dig att gå ner i vikt betyder inte det att det stämmer på alla. DET HANDLAR OM ATT LYSSNA PÅ SIN KROPP.

Nu tycker jag ni ska ta tag i att leva sundare, äta bättre och träna mer. Men glöm inte lyssna på din kropp, den ska ju stå ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar